3 Mayıs 2010 Pazartesi

Su ürünlerinin Sınırlılığı LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Su ürünlerinin Sınırlılığı  LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Okyanus yaşamı, suda yaşayan en küçük canlılardan balinalara kadar, değişik şekil ve boyutlardan oluşan mükemmel bir düzene sahiptir. Bugün birçok tür, insanların yaptığı tahribat nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Avlanma için kullanılan araçların teknolojik gücü, doğanın kendini yenileyebilme yeteneğinin çok üzerindedir. Eğer bu araçların yaptığı tahribatlar, kontrol altına alınamazsa denizler ve denize bağlı yaşayan hayvanlar üzerinde olumsuz etkileri büyük olacaktır.
Dev gemiler, son teknoloji ekipmanlar kullanarak, balık sürülerini çok hızlı bir biçimde avlayabiliyorlar. Bu endüstriyel balıkçılık filoları, okyanusların ekolojik limitlerinin de üzerinde avlanarak kullandıkları avlanma yöntemleri ile birlikte yaşama alanlarını da yok ediyorlar. Örneğin dip tarama yöntemi mercan resiflerini ve diğer hassas ekosistemleri yok ediyor.
Okyanuslar ve barındırdığı canlılar, küresel ısınma ve iklim değişimi tarafından, geri dönülemez bir biçimde etkilenecek. Örneğin, su sıcaklıklarındaki yükselme çok geniş mercan alanlarının ağarmasına ve ölmesine neden olacaktır.
İnsanın su kaynaklarına en önemli etkilerinden biri de fiziksel ve biyolojik kirliliktir. Bu kirliliğe yol açan kaynaklardan bazıları; şehirlerin kanalizasyonları, endüstriyel atıklar, patlamalar, denizlere dökülen çöpler, madencilik, zirai pestisitler, kullanılmayan ısı kaynakları ve radyoaktif atıklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder