9 Mayıs 2010 Pazar

Yeni Enerji Koridorları Hangileri Olacak? LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Yeni Enerji Koridorları Hangileri Olacak? LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Hazar ve Orta Asya ülkelerinden doğuya uzanan petrol ve doğal gaz hatları Afganistan ve İran'ı stratejik konuma taşırken, batıya uzanan hatlar ise Türkiye'yi bir enerji koridoru hâline getiriyor. Doğu-batı enerji koridoruyla Orta Asya petrolleri daha ucuza taşınabilecektir.
Ülkemiz petrol ve doğal gaz kaynakları bakımından önemli sayılabilecek rezerve sahip olmamakla beraber, bu kaynaklar bakımından zengin olan ülkelerle sınır komşusudur. Dünya enerji sevkiyatında çok önemli bir yeri olan ümit Burnu ile Hürmüz Boğazı'na alternatif olabilecek en güvenli ve en kısa yol Türkiye üzerinden geçmektedir.
Türkiye, zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahip olan Hazar Havzası ve Orta Doğu ülkeleri ile büyük bir pazar olan sanayileşmiş Batı ülkeleri arasında doğal enerji köprüsü durumundadır. Türkiye'nin bölge ülkeleriyle tarihî, kültürel ve ekonomik ilişkileri bulunmaktadır. Bu nedenle Avrasya Bölgesi'ndeki yeni oluşumlara cevap verebilmek için uluslararası konsorsiyum tarafından gerçekleştirilen Doğu-Batı Enerji Koridoru Projesi içinde Türkiye de yer almaktadır. Bu proje Trans-Hazar ve Trans-Kafkasya petrol ve doğal gaz boru hatlarının yapımına dayanmakta böylece Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinin enerji kaynaklarının Batı pazarlarına güvenli ve çeşitli güzergâhlardan ulaştırılmasını öngörmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder