8 Mayıs 2010 Cumartesi

Yeni sistem özetle neler getirdi?

- Üniversiteye giriş iki aşamalı sınavla olacak
- Birinci Aşama sınavı YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) Nisan ayında, İkinci Aşama sınavı LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) Haziran ayında uygulanacak.
- YGS ve LYS puanları, 100-300 yerine 100-500 aralığında hesaplanacak.
- Ortaöğretim başarı puanı, 50-100 yerine, 100-500 aralığında hesaplanacak
- AOBP’nin çarpıldığı katsayı okul türlerine ve alanlara göre değişmeyecek; herkese 0,15 katsayısı uygulanacak.
- Bir önceki yıl merkezi sistemle yerleştirilen veya önkayıtla kaydolan adayların yerleştirme puanları hesaplanırken 0,15 ve 0,06 katsayılarının yarısı alınacaktır. En yüksek AOBP katkısı 500x0,15=75 puan, En Yüksek Yerleştirme puanı 575 puan olacak.
- Meslek lisesi öğrencilerine kendi alanlarının devamları niteliğindeki lisans puanlarına girişte 0,06 ek puan katsayısı uygulanacak.
- Meslek lisesi mezunları için ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türü bir de YGS puan türü belirlenecek; adayların bu programlara yerleştirilmesinde meslek lisesimezunu olup olmadığına bakılmadan iki puan türünden hangisi yüksekse lisansa yerleştirmede o puan kullanılacak.
- Alan ayrımı kaldırıldı, puanına güvenen herkes her programı tercih edebilecek. Örneğin Fen Bilimleri Alanı çıkışlı aday Hukuk, TM çıkışlı aday ise Mühendislik tercihi yapabilecek.
- Müfredatta bir değişiklik olmayacak, konu eklenmeyecek ve çıkarılmayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder