1 Mayıs 2010 Cumartesi

Okuma Metni Çin Nasıl Böyle Bir Yükselişe Geçti? LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Okuma Metni Çin Nasıl Böyle Bir Yükselişe Geçti? LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
>Çin son yıllarda Fransa ve İngiltere'yi geçerek dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri oldu. 5 yılda dış ticaret hacmini 3 kat artırıp gelirini 1.7 trilyon dolara çıkardı. Japonya'yı da geride bırakarak dünyanın en fazla döviz rezervine sahip ülkesi hâline geldi.
>Çin, yabancı yatırımcılara büyük kolaylıklar sağladı. CIcuz iş gücü nedeniyle dünya devleri üretimlerini Çin'e kaydırdı.
>Çin gayrısafi millî hasılasını,  her yıl yaklaşık %  10 oranında artırarak ABD, Japonya ve j Almanya'nın ardından, dünyanın 4'üncü büyük ekonomisi oldu.
>Çin, 1978'den sonra gümrük vergilerini kademeli olarak azalttı. Böylece Çinlilerin teknoloji transferi yapmaları için fırsat yaratıldı. Çinliler, ithal malları örnek alıp kendi üretim bantlarını genişletti.
>Çin, daha ucuz, kaliteli, verimli ve daha özgün ürünler üretmeyi hedeflemektedir. Bunun için hükümet Ar-Ge çalışmalarına ayırdığı yıllık payı 30.5 milyar dolara çıkardı. Böylece teknoloji ürünlerinin toplam ihracattaki payı, son 8 yılda % 11'den % 27'ye çıktı.
>Çin genelinde 5000'den fazla özel ekonomik kalkınma bölgesi, teknolojik kalkınma bölgesi, sanayi parkları ve serbest bölge bulunuyor. Belirlenen bölgedeki üretime uygun olarak faaliyet I gösteren firmalardan alınan gelir vergisi yarı yarıya azaltılıyor. Kimi zaman ise sıfır vergi politikası uygulanıyor.
>Çin'de yolsuzluk, kaçakçılık ve dolandırıcılıkla mücade edilmekte ve bu suçlara ağır cezalar uygulanmaktadır.
>Çin'in cazibe merkezi oluşunun bir başka nedeni de altyapısıdır. Kara yollarına her yıl 65 milyar dolar yatırım yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder