2 Mayıs 2010 Pazar

Değişen 2010 Öss Sistemi

Uğur Dershaneleri Rehberlik Bölüm Başkanı ve Akşam Gazetesi yazarı Turgay Polat, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde, değişen ÖSS sisteminin ardından ortaya konulan yeni sınav sistemi hakkında öğretmenlere bilgi verdi.

Samsun Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alican Usta, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, İlkadım RAM Müdürü Ali Cengiz Ciğerci ve öğretmenlerin katıldığı toplantıya konuşmacı olarak katılan Uğur Dershaneleri Rehberlik Bölüm Başkanı ve Akşam Gazetesi yazarı Turgay Polat, yeni sınav sistemi hakkında bilgiler verdi. Yeni sistemde kişinin olabildiğince geç meslek seçmesinin sağlandığına dikkat çeken Polat, "Artık eğitim bilimlerinde hiçbir insanın 15 yaşında net bir şekilde, 'sen bu mesleği yapmalısın'a karar veremiyoruz. Bu 30 yaşa kadar uzanıyor. Bu 4-5 kere değişiyorsa biz nasıl kalkıp 15 yaşında, 'seni motor lisesine gönderdim. Hayatın boyunca motorcu olacaksın' diyebiliriz. Bir adamı fen lisesine gönderip, 'hayatın boyunca sen avukat olamazsın, artık sen sayısalcısın' deme hakkını nerden buluyoruz kendimizde. Dolayısıyla bu sınav sistemi diyor ki, 'ben olabildiğince geciktireceğim'. Olabildiğince geç kakar verilmesini sağlayacak bu sistem. Yeni bir şey daha duyacaksınız çok yakında, YÖK bunun çalışmasını yapıyor. Hangi bölümden üniversiteye girerseniz girin istediğiniz bölümden mezun olabilirsiniz. Hukuktan girdiniz tıptan çıkarsınız, bence bu süper. Bir sınav yapıyorsunuz, adam fiziği çok iyi yaptı diye fizik mühendisi yapıyorsunuz. Belki adamın yetenekleri farklı. Bunların altında yatan bilimsel gerçek şu; 30 yaşına kadar insanlar ilgi ve meslek değiştiriyorlar, o yüzden ne kadar geç karar verirsek o kadar insan kaynağımızı doğru yönlendirmiş oluruz" dedi.

Yeni sistemin adayların ders grupları başarısı yerine ders başarılarını ölçmeyi, adaylara her dersin sorularını yanıtlamak için sınırlı bir süre vererek ders puanlarının eşit koşullarda elde edilmiş karşılaştırılabilir ölçütler olmasını sağlamayı, her sınavda adaylardan 10-15 gibi çok sayıda ders yerine birbirleriyle ilgili birkaç dersle ilgili soruları yanıtlamalarını istemeyi, mevcut sistemde ders grupları puanlarından hesaplanan 3 tür ÖSS puanı yerine ders puanlarını kullanarak çok sayıda puan hesaplamayı, böylece seçme ve yerleştirmenin etkinliğini artırmayı, adayların ikinci aşama sınavlardan yalnızca seçtiklerine girebilmelerini sağlamayı ve artık uçlu soruların da sorulabileceği bir sistem yapısı oluşturmayı amaçladığını söyleyen Polat, "Yeni sistemin getirdiği en önemli yenilik alan ayrımını ortadan kaldırmasıdır. Bundan böyle puanına güvenen herkes her programı tercih edebilecek. Örneğin fen alanı çıkışlı aday hukuk, Türkçe matematik çıkışlı aday isterse ve sınavlarına girip gerekli puanları alabilirse mühendislik tercihi yapabilecek. Üniversiteye giriş iki aşamalı sınav ile olacak. Birinci aşama sınavı YGS Nisan ayında, ikinci aşama sınavı LYS Haziran ayında uygulanacak" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder