21 Nisan 2010 Çarşamba

TSUNAMİ

TSUNAMİ
Japonca liman dalgası anlamına gelen tsunami denizlerde ve okyanuslarda meydana gelen dev dalgalardır.
Sadece karalar üzerinde değil, okyanus ve deniz tabanlarında da meydana gelmektedir. Bu depremler su yüzeyinde dev dalgalara neden olmaktadır. Tsunami adı verilen bu dev dalgalar kıyıya kadar ilerleyerek alçak alanların sular altında kalmasına, büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olmaktadır.
Fay Tipleri
Normal Fay: Kırılan bloklardan birinin eğim yönünde çökmesiyle oluşur.
Ters Fay: Kırılan bloklardan birinin diğerinin üzerine binmesiyle oluşur.












Ters fay Normal fay

Doğrultu Atımlı Fay: Kırılan bloklardan birinin diğerine göre yatay yönde yer değiştirmesiyle oluşur.






Deprem Dalgalarının Etkisi
Depremin oluşturduğu titreşimler, iç merkezden yeryüzüne doğru deprem dalgaları ile taşınmaktadır. Üç çeşit deprem dalgası vardır.
P Dalgaları (Boyuna Dalgalar)
Yeryüzüne ulaşan ilk dalgalardır. P dalgaları zemini tıpkı bir akordiyon gibi sıkıştıran ve genişleten dalgalardır. Saniyede yaklaşık 8 km hızla hareket eder.

S Dalgaları (Enine Dalgalar)
P dalgalarından sonra gelen S dalgaları zemini hem sağa sola, hem de yukarı aşağı doğru sallar. Saniyede yaklaşık4,5 km hızla hareket eder.
Yüzey Dalgaları
P ve S dalgaları yeryüzüne ulaştığında bir kısmı yüzey dalgalarına dönüşür. Bunlar, deniz dalgalarına benzer. Dikey ve yatay doğrultuda karışık salınımlar meydana getirir. En yavaş hareket eden, fakat en fazla hasara neden olan dalgadır.
Deprem Dalgalarını Tespit Etmek
Depremle ilgili araştırmaları sismoloji bilimi yapar. Deprem titreşimlerini kaydetmek için bilim adamları sismograf denilen bir cihaz kullanmaktadırlar.
Depremin şiddeti ile depremin büyüklüğü farklı kavramlardır.
Depremin büyüklüğü: Depremin aletle ölçülen büyüklüğüdür (magnitüd). Richter ölçeğine göre sınıflandırılır. En küçük olan depremin aletsel büyüklüğü 1,5 iken en büyük depremin aletsel büyüklüğü 8,5’tir.
Depremin şiddeti: Depremin, zemini, yapıları ve insanları nasıl etkilediğine göre sınıflandıran şiddet ölçeğidir. Mercalli’ye ait olan bu ölçeğe göre depremler 1 ile 12 şiddeti arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder