25 Nisan 2010 Pazar

LIFE Tarafından Desteklenen Örnek Projeler LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

LIFE Tarafından Desteklenen Örnek Projeler LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
ÜLKE VE PROJENİN ÖZELLİĞİ
Fransa
Fransa'da bir inşaat firması, şantiyede atık yönetimini ve geri kazammını etkin biçimde uygulayan ve bunun için işçilerin eğitimini de içeren bir sistem geliştirdi. Bu sistemin pilot uygulaması, 15 farklı inşaat alanında gerçekleştirildi. Şantiyede oluşan atık miktarı 3 kat, atık depolama masrafları da % 50 oranında azaltıldı. Toplam 1 milyon avroluk bu projeye, LIFE tarafından 300 bin avro destek sağlandı.
İsveç
İsveç'te 2001 yılında ambalaj atıklarını daha da azaltmak amacıyla bir proje başlatıldı. İsveç Gıda üreticileri Birliği, başkent Stockholm çevresinde ambalaj atıklarını yılda % 25 oranında azaltmak için entegre bir lojistik sistem geliştirdi. Sadece meyve ve sebze ambalajları değil, et, tavuk, süt ürünleri ve diğer günlük tüketim ürünlerinin ambalajları da bu sisteme dahil edildi. Çeşitli boyutlarda, daha sağlam ve uzun ömürlü taşıma kutuları üretildi. Geri dönüşüme gidinceye kadar yüzlerce kere kullanılabilecek olan kutular en az 10 yıl dayanacak sağlamlıkta yapıldı. Bu sayede taşıma esnasında ürünlerin zedelenme oranında da azalma oldu. 2 yıl süreli, 6 milyon avroluk bu projeye LIFE'ın katkısı 1,8 milyon avrodur.
Belçika
Belçika'nın Antwerp liman idaresi, limanda oluşan atıkların izlenmesi için entegre sistem oluşturdu. Bu sistemle atıkların limandaki her hareketi kolayca izlenebiliyor. Bu sayede atıkları en aza indirmek, yeniden kullanmak ve geri dönüşümü sağlamak için etkin bir program geliştirildi. 2 yıllık bu projenin 1,3 milyon avroluk bütçesinin 650 bin avrosu LIFE tarafından sağlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder