16 Nisan 2010 Cuma

Ekonomik Örgütler IMF (uluslararası Para Fonu) LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF

Ekonomik Örgütler IMF (uluslararası Para Fonu) LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa ülkeleri ekonomik kriz yaşarken ihracatı ve altın stokları artan ABD diğer ülkeleri ekonomik yönden destekleyecek konuma gelmiştir. ABD, doğrudan yardım yerine; kurulacak bir kuruluş tarafından ekonomik program dahilinde yardımların yapılmasını istiyordu. Bu amaçla 1944 yılında 44 devletin katılımıyla birtakım kararlar alınarak uluslararası Para Fonu (IMF)'nun kurulması kararlaştırılmıştır. IMF 1947 yılında fiili olarak çalışmalara başlamıştır.
IMF ortaya çıkabilecek kısa vadeli ödeme güçlükleri için devletlere kredi vererek dünya ticaretinin canlılığını korumayı hedefler.
2007 yılında Sırbistan Karadağ'ın katılımı ile IMF'ye üye ülke sayısı 185 olmuştur. IMF'nin amaçları şunlardır
1.Dünya para meselelerinin çözülmesi için ülkeler arasında iş birliği sağlamak
2.Dünya ticaretinin dengeli şekilde gelişmesini sağlayarak üye devletlerin istihdamını arttırmak ve yüksek büyüme hızına ulaşmasına imkân hazırlamak
3.Ülkelerin ödeme güçlüğü çekmemesi için gerekli çözümler üretmek
4.Devalüasyonlara engel olmak
IMF, bilançoları fazla veya açık veren ülkelere müdahale etme imkânına sahiptir. Bunu Guvenörler Heyeti aracılığı ile yapar. Guvernörlerin oy hakkı üye ülkelerin oy gücüyle sınırlıdır. Bu heyete her ülke iştirak ettiği sermaye ile orantılı oy hakkına sahiptir. Buna göre en fazla oy hakkına sahip ülke, sermayesi ile orantılı olarak ABD'dir. IMF her ülkeye hissesinin % 25'i oranında kredi vermekle mükelleftir.

Türkiye, IMF'ye 1947 yılında üye olmuştur. Belli dönemleri ekonomik sıkıntıları gidermek için IMF'den kredi kullanma yoluna gitmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder