26 Kasım 2007 Pazartesi

Visneli Kek

Visneli Kek icin

Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • ½ su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı süt

Yapilisi:
Yumurta, şeker, vanilya iyice çırpılır. Sıvı yağ, un, kabartma tozu, süt ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. Karışım yağlanmış orta boy tepsiye dökülür. Üzerine çekirdekleri çıkarılıp ikiye bölünmüş vişneler sıralanır. 170 derecede pişirilir.
Afiyet olsun.

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Lor Tatlisi

Lor Tatlısı icin

Malzemeler:
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yumurta
  • 1/2 kg tatlı lor
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbet:

  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu

Hazırlanışı: Malzemeler karıştırılır. Küçük toplar halinde yuvarlanıp yağlanmış tepsiye dizilir, üzeri pembeleşene kadar fırınlanır. Önceden hazırlanan ılık şerbet lorlu tatlı da ılıkken üzerine dökülür. Afiyet olsun.

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Portakalli Havuclu Kek

Portakalli Havuclu Kek icin

Malzemeler:
  • 3 yumurta (oda ısısında)
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Yarım su bardağı portakal suyu
  • 2 su bardağı un (elenmiş)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 büyük havuç, rendelenmiş
  • 1 paket kabartma tozu (elenmiş)

Yapilisi:
Önce yumurtalar çırpılır. Şeker ilave edilip tekrar çırpılır. Sıvıyağ, portakal suyu, rendelenmiş havuç ilave edilip karıştırılır. En son elenmiş un ve kabartma tozu katılıp iyice karıştırılır. Önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında pişirilir. (Benim kullandığım kek kalıbında pişmesi 45 dakika sürüyor.)

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Cigirtma

Mesude Teyze'nin tarifi:
Özellikle ince, uzun patlıcanlar seçilir. Patlıcanlar şerit şerit uzunlamasına soyulur, enine bıçakla spiral şeklinde çizilir. Patlıcanlar birkaç parçaya doğranır. Patlıcanların acısının çıkması için tuzlu suda bekletilir. Patlıcanlar yıkanıp suyu süzüldükten sonra tavaya dizilir üzerine doğranmış yeşil biberler konup, zeytinyağı ile tavanın kapağı kapalı olarak kızartılır. Üzerine rendelenmiş domates ,tuz, çok az şeker istenirse sarımsak eklenip suyunu çekene kadar pişirilir. Yoğurtla servis yapılır. Afiyet olsun.

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.



Ananasli Cheesecake

Ananasli Cheesecake tarifimiz icin

Malzemeler:

Taban

  • Burçak bisküvi ve tereyağ
  • Krema
  • 1 paket Labne
  • 1 yumurta
  • 1 kaşık buğday nişastası
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri

Ananaslı sos:

  • 1 su bardağı ananas suyu
  • Nişasta
  • Doğranmış ananas dilimleri

Yapilisi:

1. Bisküviler robotta çekilip un haline getirilir, tereyağ ekleyip tekrar karıştırılır. Kalıpların altına bu karışım bastırarak yerleştirilir. Ben 1 paket bisküvi kullandım, tereyağını kıvamına göre ayarladım.

2. Krema için önce krem şanti süt ile hazırlanır. Sonra diğer malzemeler eklenerek mikserla karıştırılır.

3. Bisküvilerin üzerine krema kalıbın 2/3'ni geçmeyecek şekilde paylaştırılıp, 170 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirilir.

4. Cheesecakeler fırından alınıp soğutulur. 1 gece buzdolabında bekletilir.

Sos için ananas suyu nişasta ile pelte kıvamında pişirilir. Sos ılınınca cheesecakelerin üzerine dökülür. Ortalarına ananas koyup, servis yapılır.

Cheesecake pişince mutlaka buzdolabında dinlendirilmeli, hem kalıptan kolay çıkıyor, hem de tadı daha güzel oluyor.

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Alman Pastasi

Alman Pastasının bir kaç tarifi var. Bizim tarifimiz çok kolay, hamurun mayalanması gerekmiyor, kısa sürede hazırlanıyor.

Pastayı hazırladıktan sonra en az 1-2 saat buzdolabında dinlendirmek gerekiyor.

Malzemeler

Kek malzemeleri:
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3,5 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Krema malzemeleri:

  • Yarım litre süt
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı yağ (tereyağ veya margarin)

Kek karışımı için yumurta ve şeker iyice çırpılır, sırayla diğer malzemeler karıştırılır. 24 cm lik kek kalıbında 170 dereceye ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Soğutup kalıptan çıkartılır, ortadan ikiye bölünür.

Kek soğurken krema hazırlanır. Yağ hariç malzemeler iyice çırpılır. Orta hararetli ateşte muhallebi kıvamında pişirilir. Yağ ilave edilip mikserla çırpılır.

Kekin arasına krema yayılır. Servis yapılacağı zaman kekin üzerine pudra şekeri serpilir.

Afiyet olsun.

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Mandalinali Muffin

Mandalinali Muffin icin:

Malzemeler:
  • 125 g tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 2 mandalina kabuğu rendesi
  • 2 mandalinanın suyu
  • 1 bardak toz şeker
  • 2 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 2 su bardagi un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 bardak süt

Yapilisi:

1. Önce un, kabartma tozu, vanilya birlikte elenir.

2. Tereyağ ve mandalina kabuğu rendesi çırpılır.

3. Yumurta ve şeker ayrı kapta çırpılıp yağlı karışıma eklenip, çırpılır.

4. Diğer malzemeler ilave edilip karıştırılır.

5. Muffin kalıplarına paylaştırılıp, 170 dereceye ısıtılmış fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Firinda Brokoli

Fırında brokolinin yapılışı çok kolay.

Ayıklayıp yıkadığımız brokoliler haşlanır (ben daha sağlıklı olduğu için buhar makinesinde haşlamayı tercih ediyorum), fırın kabına alınır. Üzerine beşamel sos gezdirilir, rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Peynirler eriyip üzeri kızarana kadar fırınlanır.

Afiyet olsun

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Sosisli Zeytinli Pogaca

Sabahlari yemek icin, cayin ve sutun yaninda cok guzel gidecek Sosisli Zeytinli Pogaca tarifimiz:

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 125 g margarin
  • 6 kaşık yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • Ayrıca doğranmış sosis ve biberli yeşil zeytin

Yapilisi:
Hamur yoğurulur. Doğranmış yeşil biberli zeytin ve doğranmış sosis ilave edilip tekrar yoğrulur, malzemenin ezilmeden karışması sağlanır. Küçük parçalar koparıp, yuvarlanır, yağlanmış tepsiye dizilir. 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Limonlu Hindistancevizli Muffin

Limonlu Hindistancevizli Muffin Tarifi:

Malzemeler
  • 100 g tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
  • ½ su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • ½ su bardağı hindistan cevizi1.

Yapilisi:

1.Tereyağ, şeker ve limon kabuğu rendesi mikserla çırpılır.

2. Yumurtalar eklenir, çırpılır.

3. Süt eklenir çırpılır.

4. Limon suyu eklenir, çırpılır.

5. Hindistan cevizi rendesi, elenmiş un, kabartma tozu eklenir, karıştırılır.

6. 170 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hamsi Tava

Hamsi bu sezon cok olacak ve fiyatida gercekten cok makul her ne kadar o bildigimiz Karadeniz hamsileri gibi buyukleri olmasada yinede hamsinin yeri bir baska :)

Hamsi Tava Yapilisi:
Balıkları ayıklayıp yıkadıktan sonra mısır ununa bulayıp balık tavasına diziyorum. İyice kızarınca tavanın kapağıyla diğer yüzü çevirip kızartıyorum.
Bol soğan ve roka salatası ile güzel oluyor.

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Cayli Kek

Cayli Kek tarifimiz:

Malzemeler:
  • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı soğuk çay demi
  • 2/3 su bardağı sıvıyağ
  • 3 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

Yapilisi:

1. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, şekerin erimesi sağlanır.

2. Sırasıyla sıvıyağ, elenmiş un ve vanilya, çay demi, kakao, tarçın karıştırılarak eklenir.

3. Kabartma tozu ilave edilir, karıştırılır.

4. Cevizler eklenip kaşıkla karıştırılıp, kalıba dökülür. 170 dereceye ısıtılmış fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.



Zeytinyagli Ispanak

Zeytinyagli Ispanak tarifi:

Malzemeler
  • ½ kg ayıklanmış, yıkanmış ıspanak
  • 1 orta boy soğan
  • 2 küçük diş sarımsak
  • 1 kahve fincanından az pirinç
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası

Yapilisi:
Zeytinyağında küçük doğranmış soğan ve sarımsak kavrulur. Salça eklenir, kavrulur. Ispanaklar ve pirinç eklenir, kısık ateşte kendi suyunda pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Meyaneli Incik

Hem cok lezzetli, hem de kolay Meyaneli Incik tarifimiz:

Malzemeler:
  • 2 incik
  • 3 iri patates
  • 1 orta boy rendelenmiş soğan
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı et suyu

Yapilisi:

  1. Önce düdüklü tencerede incikler yumuşayana kadar haşlanır.
  2. Elma dilimi şeklinde doğranmış patatesler kızartılır.
  3. Tencerede sıvıyağda önce sarımsak ardından soğan ilave edilip kavrulur.
  4. 1 yemek kaşığı dolusu un ilave edilip beraber kavrulur.
  5. Patatesler karışıma ilave edilir. Haşlanmış etler parçalanıp patateslerin üzerine dizilir.
  6. Biraz tuz ve haşlanmış et suyundan 1,5 su bardağı ilave edilip bir taşım kaynatılır. Servis yaparken kıyılmış maydanoz serpilir.
Afiyet olsun
Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Kiyma Soslu Makarna

Kıyma soslu makarnanın tarifine gerek yok, herkes kendi damak zevkine göre kıymaya eklemeler yapabilir.

Malzemeler
  • KıymaSoğan (Küçük doğranmış)
  • Havuç (Rendelenmiş)Domates
  • SalçaSıvıyağÜzerine rendelenmiş kaşar peyniri


Afiyet olsun

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kumpir

Evde yapılan kumpirler dışarıdakiler gibi lezzetli olabiliyor. Patatesleri mikrodalga fırında pişirerek zamandan tasarruf edebilirsiniz. Patateslerin kumpirlik olması şart değil, iri boy olması yeterli. İçine farklı soslar, salatalar eklenebilir.

Malzemeler
  • Kumpirlik iri patates
  • Tereyağ
  • Rendelenmiş kaşar peynir
  • Küçük doğranmış sosis
  • Dilimlenmiş, kavrulmuş mantar
  • Dilimlenmiş zeytin
  • Konserve mısır
  • Salatalık turşusu
  • Ketçap, mayonez veya farklı soslar

Yapilisi:
Patatesler iyice yıkanır, çatalla birkaç yerinden delinir. Mikrodalga fırının pişirme konumunda ara sıra çevrilerek yumuşayana kadar pişirilir. Sıcakken ortaları kesilip, tereyağ ve kaşar peynir sırayla patatese karıştırılır. Diğer malzemeler eklenip soslarla servis yapılır.



Afiyet olsun

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kahvalti Pizzasi

Kahvaltı Pizzası haftasonu kahvaltılarında özellikle çocukların çok sevdiği bir omlet. İçine beyaz peynir veya başka malzemeler de eklenebilir secim size kalmis.

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Doğranmış kaşar peyniri
  • Dilimlenmiş sosis
  • Zeytin
  • Küp küp doğranmış patates

Yapilisi:

  • Küp küp doğranmış patatesler kızartılır, kağıt havlu üzerine alınır.
  • Tavada az yağda sosisler pişirilir. Üzerine patatesler, kaşar peynir, zeytin ilave edilir.
  • Yumurta, süt, un ve tuz iyice çırpılır. Tavaya malzemelerin üzerine dökülür. Hafif ateşte karıştırmadan pişirilir.
  • Yumurtanın alt tarafı pişince bir tabak yardımıyla tersi çevrilip kızartılır.



Afiyet olsun

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Etli Yaprak Sarma

Bu tarifimizin adi Etli Yaprak Sarma ama bu sarma baska sarma armut seklinde yaprak sarma :)

Iste Armut seklinde Etli Yaprak Sarma tarifimiz:

Malzemeler

  • Salamura asma yaprağı
  • Kıyma
  • Soğan
  • Salça
  • Pirinç
  • Nane
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Yapilisi
Dolma içi hazırlanır. Yaprağın sapı koparılmadan bir köşesine iç malzeme konur. Armut şekli verilerek sarılır.



Afiyet olsun
Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Karniyarik

Lezzetli bir karniyarik tarifi :)

Malzemeler
  • 6 patlıcan
  • 300 g kıyma
  • 2 orta boy soğan
  • 1 domates
  • Maydanoz
  • Salça
  • Tuz, karabiber
  • Sıvıyağ

Üzerine

  • 1 domates
  • 4-5 adet sivri biber
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı salça

Yapilisi

  1. Patlıcanlar alacalı soyulup ortası kesilip tuzlu suda bekletilir. Yıkadıktan sonra kızartılır.

  2. Bu arada diğer malzemelerle karnıyarığın iç malzemesi hazırlanır.


  3. Kızartılan patlıcanlar fırın tepsisine yerleştirilir, kıyma harcı ile içleri doldurulur.


  4. Her birinin üzerine domates ve biber dilimi yerleştirilir.


  5. 1 su bardağı su ile 1 tatlı kaşığı salça sulandırılıp tepsiye dökülür.


  6. Domates ve biberler kızarana kadar fırında pişirilir.


Afiyet olsun

Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Portakalli Cheesecake



Portakalli Cheesecakekimizi yapmak icin gerekli olan malzemeler

Malzemeler:

Taban icin:

  • 1 paket Burçak bisküvi,
  • 50 g tereyağ,
  • 1 kahve fincanı süt

Krema icin:

  • 2 paket Labne (400 g)
  • 1 kutu krema (200 ml)
  • 2 yumurta (oda sıcaklığında)

  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay bardağı portakal suyu

Portakallı sos icin:

  • 2 çay bardağı portakal suyu
  • 1 çay bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı tozşeker

Portakalli Cheesecake Yapilisi:

  1. 24 cm kelepçeli kalıbın içi yağlı kağıt ile kaplanır.
  2. Taban için robotta bisküviler un haline getirilir, tereyağ eklenip karıştırılır. Süt azar azar ilave edilip yumuşak karışım elde edilir. Kalıbın içine bastırılarak yerleştirilir. Diğer malzemeler hazırlanana kadar buzdolabında bekletilir.
  3. Yumurtaların sarısı ve beyazı ayrı kaplara ayrılır. Beyazlar kar gibi olana kadar iyice çırpılır.
  4. Yumurtaların sarısı, peynir ve krema iyice çırpılır. Portakal suyu ilave edilip çırpılır.
  5. Ayrı yerde elenip karıştırılmış un, nişasta ve vanilya peynirli karışıma ilave edilip çırpılır. Şeker ilave edilip çırpılır.

  6. Köpük halindeki yumurta akları en son eklenip kaşık ile birbirine yedirilir.
  7. Bisküvi tabanın üzerine krema dökülür. 170 dereceye ısıtılmış fırında benmari usulü pişirilir.

  8. Cheesecake mutlaka 1 gece buzdolabında dinlendirilir. Ertesi gün portakal suyu, şeker ve nişasta ile hazırlanan pelte pastanın üzerine dökülür.
  9. Soğuyunca istenirse üzerine file badem serpilir.

Afiyet Olsun


Diger resimli yemek yariflerini okumak isterseniz Anne Kedi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Anne Kedi ile Yemek Tarifleri

Bu sayfamizda Anne Kedi sitesinde yer alan yemek tariflerini yayinlayacagiz. Asagidaki listede bulunan tum yemek tarifleri denemis oldugu icin sizde begendiginiz tarifi gonul rahatligiyla yapabilirsiniz. Bu sayfayi olusturmamizda bize verdigi destekten dolayi Anne Kediye tesekkurlerimizi sunuyoruz.

Asagidaki listeden begendiginiz tarifin linkine tiklayarak yemek tarifini gorebilirsiniz.




21 Kasım 2007 Çarşamba

Key Lime Pie

Bu videomuza Key Lime Pie yapimini seyredeceksiniz.

Lava Cake

Asagidaki videoda Lava Cake isimli kek tarifini izleyeceksiniz.

Mashed Potatoes

Bu videomuzda Mashed Potatoes yapimini izleyeceksiniz. Iyi seyirler

Grilled Beef

Asagidaki videomuzda Kore usulu Grilled Beef tarifini izleyeceksiniz.

Chicken Curry

Asagidaki videomuzda Hindistan mutfaginin en lezzetli yemeklerinden biri olan Chicken Curry tarifini izleyeceksiniz.

Spanish Scramble

Asagidaki videomuzda Ispanyol stili scramble yapimini izleyeceksiniz.

Naan Bread

Asagidaki videomuzda Hindistan yemeklerinin ve mutfaginin vazgecilmezi olan naan bread yapimini izleyeceksiniz.

Basil Chicken Fried Rice

Asagidaki videomuzda Tayland mutfagindan Basil Chicken Fried Rice yapimini izleyeceksiniz.

Iyi seyirler.

Stir Fried Ginger Chicken

Thai Cuisine - Stir Fried Ginger Chicken

Tayland mutfagindan yemek tarifi. Yemegimizin adi Stir Fried Ginger Chicken

Ingilizce Yemek Tarifleri

Bu bolumumuzde dunya mutfaklarindan ingilizce yemek tarifleri videolarina yer veriyoruz. Bu bolumdeki tariflerimiz ingilizce olmasina karsin video olmasindan dolayi seyrederek ogrenmek kolay olacaktir.

Asagidaki listeden gormek istediginiz ingilizce yemek tarifi linkine tiklayarak tarifin videosunu izleyebilirsiniz.

Ingilizce Yemek Tarifleri :


20 Kasım 2007 Salı

Ege Kurabiyesi

Ege kurabiyesi icin gerekli olan malzemeler:

1 su bardagi toz seker
1 su bardagi zeytinyagi
1 su bardagi yogurt
1 adet yumurta sarisi
1 cay kasigi karbonat
Un

Uzeri icin malzemeler

1 cay bardagi susam
1 adet yumuta beyazi

ege kurabiyesi yapimini ogrenmek icin asagidaki videomuzu izleyebilirsiniz.

15 Kasım 2007 Perşembe

Ahtabot Salatasi

Ahtabot salatasi tarifi videosu

Hashasli Lokum

Hashasli lokum tarifi videosu

Hurmali Bonbon

Hurmali bonbon yapimi icin gerekli olan malzemeler:

10 adet hurma
1 kahve fincani ceviz
2 yemek kasigi krema
1/2 cay kasigi tarcin
60 gram bitter cikolata


Hurmali bonbon yapilisi icin videomuzu izleyebilirsiniz.

Gul Mantisi (Sosyete Mantisi)

Gul mantisi yapimi icin gerekli olan malzemeler:

2 Adet yufka
300 gr. kiyma
1 Adet orta boy kuru sogan
Karabiber
Kaynar su
1 yemek kasigi tereyag

Uzeri icin:
2 su bardagi yogurt
2 dis sarimsak
2 yemek kasigi tereyag
1 cay kasigi sumak
1 cay kasigi kirmizi biber

Gul mantisi (sosyete mantisi) yapilisi icin videomuzu izleyebilirsiniz.

Tuzda Balik

Tuzda balik tarifi videosu

12 Kasım 2007 Pazartesi

Yiyecek alirken nelere dikkat etmek gerekir

Satın alacağınız yumurtaları önce ışığa tutun. Sarısı ortada değil, kabuğa yakın duruyorsa yumurta bayattır. Solungaçları kırmızı olmayan, pulları dökülen, gözleri çökmüş balıktan uzak durun. Tavuk alırken ise derisinin rengine bakın, sarı olmasın


Et ve şarküteri

  • Yağsız etin besleyici değeri daha yüksektir.
  • Yağlı ördek ve kaz eti yerine hindi ve tavuğu tercih edin.
  • Yağ tüketiminizi azaltmak için derisiz beyaz et satın alın.
  • Taze beyaz etin kalitesine dikkat edin. Derisi sararmış, kurumuş kümes hayvanı eti almayın.
  • Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 3-4 ay saklanabilir.
  • Taze balığın solungaçları pembe ve parlak kırmızıdır, pulları yapışık, görünüşü diridir. Bozulmamış ise gözleri parlak ve dışarı bombelidir.
  • Beyaz veya açık renkli olan, tatlı su levreği veya dil balığı gibi balıklar, sert ve daha koyu renkli, uskumru, somon ve gibi balıklardan daha az yağ içerir.

Süt ve süt ürünleri

  • Mikroorganizmalardan korunmak için iyi kaynatılmış, pastörize/sterilize edilmiş süt ve ürünleri kullanılmalıdır.
  • Pastörize şişe sütlerin kapakları açılmamış ve üretim tarihi ile satın alındığı tarih aynı veya çok yakın olmalıdır .
  • Pastörize edilmemiş sütler, kabardıktan sonra 5 dakika kaynatılıp hemen soğutulmalıdır.
  • Kaynatılmış ve pastörize sütler cam kavanozda buzdolabında 12 gün, kutusu açılmış sterilize sütler en fazla 3 gün saklanabilir.
  • Peynirler hoş kokmalı ve kalıbı ile aynı hacimde (taşmamalı) olmalıdır.
  • Peynirlerin yüzeyi kesildiğinde kuru, çabuk parçalanan ve dökülür özellikte olmamalıdır .
  • Çiğ sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir.
  • Yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur. Yoğurt suyu çorba ve hamur işlerinde kullanılarak değerlendirilmelidir.

Yumurta

  • Kabuğu temiz, kendisi iri olmalıdır. Kırık ve çatlak yumurtalar alınmamalı.
  • Yumurta, buzdolabının özel bölümüne sivri kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Bu şekilde 10 gün saklanabilir.
  • Taze yumurtanın sarısı, akı tarafından küre şeklinde sarmalanmıştır. Kabuğu pürtüklüdür.
  • Bayat yumurta kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır.
  • Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortada gözükür; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğru bir kayma görülür.
  • Taze yumurta suya atıldığında dibe çöker, bayatladıkça yukarı doğru çıkar.

Sebze ve meyve

  • Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları daha iyidir.
  • Patates ve soğanlarda çimlenme ve yeşillenme olmamalıdır.
  • Şişmiş, paslı ve içindeki sıvıyı sızdıran konserveler alınmamalıdır .
  • Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil, pörsümemiş ve sulu olanlarını seçin.

Mutfaktaki Kokulara Son Verme Yontemleri

Birbirinden lezzetli yemekleri pişirdiğiniz mutfağa, istenmeyen kokular sinmiş olabilir. Hemen üzülmeyin, bunun da çaresi var.

İşte, ev hanımlarının mutfakta işlerine yarayacak pratik bilgilerden bazıları:

  • Tabak ve çatallardaki balık kokusunu çıkarmak için, yıkama suyuna bolca kahve telvesi atarsanız, sorunun çözümlendiğini göreceksiniz.

  • Lahananın pişerken pek de hoş olmayan kokusunu önlemek için, tencerenin içine biraz ekmek içi koymanız yeterli.

  • Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi, mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz. Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için de avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusundan eser kalmadığını farkedeceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da... Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, kokunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.

  • Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz. Bunun için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve, balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.

  • Kaz, ördek ve av hayvanlarından eti ağır kokulu olanlarının, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.

  • Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz. Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun.

  • Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

  • Uzunca süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.

Lezzetin Puf Noktalari

Yemek yaparken bazı şeylere dikkat etmek, daha lezzetli bir tadın ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor. Mesela, et suyunda ıslanmış bayat ekmek, köfteyi çok daha lezzetli kılıyor. Sert etler, limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli oluyor, hem de çabuk pişiyor. Bir süre buzlukta bekletilen soğan, doğrandığında gözü yakmadığı gibi kolayca da dilimleniyor. Daha lezzetli bir çay için ise, 10 dakikalık dem süresini aşmamak gerekiyor.

Yemek yapmak üzere mutfağa geçen hanımlar, uzmanların pratik önerilerine kulak vermeleri halinde, olağanüstü lezzetler ortaya çıkarabiliyor. Mesela, yapacağınız köftenin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, içine katacağınız bayatlamış ekmeği suda değil, et suyunda ıslatın. Böylece köftenizi çok daha lezzetli kıldığını, damağınızda hissedeceksiniz.

Uzmanlar, etleri yumuşatmak için de limon suyunu tavsiye ediyor. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse, hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer. Bir diğer yol ise yoğurtlala terbiye etmek. Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini istiyorsanız, içine biraz sirke katın. Hem daha çabuk pişer, hem daha lezzetli olur. Et pişmiyor mu, çaresi var? Sert etleri, çabuk pişirmek için tencereye bir parça ekmek atın. Göreceksiniz ki, işiniz son derece kolaylaşacak. Pişireceğiniz parça et sertse, daha önceden sirke ve zeytinyağıyla ovarak bir gece, bütün gece olmasa bile, hiç olmazsa birkaç saat bekletmenizde yarar var.

Salataya soğan doğrarken gözlerinin yanmasından şikayetçi olan hanımlara, 'soğanı bir süre buzlukta bekletmeleri' öneriliyor. Bu sayede hem doğrarken gözünüz yanmaz, hem soğan kolay dilimlenir, hem de daha parlak görünüşlü olur.

ŞEKERLENEN REÇEL
Yaptığınız reçel şekerlendi diye sakın üzülmeyin. Bu durumdaki reçeli tencereye doldurun, her kilosu için iki limondan elde ettiğiniz limon suyunu ilave edin ve bir taşım kaynatın, reçeliniz normale dönecektir. Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin.

GEVREK PATATES İÇİN
Patates kızartmasının kıtır kıtır, gevrek olmasını istiyorsanız, patatesleri una buladıktan sonra tavaya atmalısınız. Patates pürenize de değişik bir koku vermek istiyorsanız, içine bir miktar Hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.

Yapacağınız tavuk yemeğini daha lezzetli kılmak mümkün. Tavuk etlerini birkaç saat sütün içinde bekletin. Etler hem daha yumuşak, hem de daha leziz olacaktır.

Yemeğe yağı fazla kaçırırsanız, iki dilim bayat ekmek size bu sorundan kurtarıyor. Yemeğin üzerine bayat ekmekleri koyarak kapağını kapatın ki buharıyla birlikte yağını da çeksin. Pişirirken yemeğinizin tuzunun fazla olduğunu düşünürseniz, içine soyulmuş patates koyabilirsiniz.

ÇAYDA DEM 10 DAKİKA
Lezzetli çay demlemenin sırrı da 'süre'de yatıyor. Çoğumuzda, 'çay ne kadar çok demlenirse, tadının o kadar iyi olacağına' dair bir hüküm vardır. Bu tamamen yanlıştır. Çayın uzun süre demlenmesi, içindeki bazı maddelerin oranını değiştirecek, bu da çayın tadını etkileyecektir. Çayınızı en fazla 10 dakika demleyin, o zaman çayınız daha lezzetli olacaktır.

NAYLON KUTUDA MAYDANOZ
Bu arada, çarşıdan, pazardan aldığınız maydanozlarınızı, dereotunuzu uzun zaman dolabınızda bozulmadan, sararmadan saklamanın yolunu biliyor musunuz? Bunun için maydanoz ve dereotunu önce güzelce yıkayın. Temiz bir peçeteyle sarıp iyice kurulayın. Temiz kapaklı bir naylon kutuya koyup buzdolabına kaldırın. Uzun müddet bozulmadan kaldığını göreceksiniz. Ayrıca, ekmeğin küflenmesini önlemek için, ekmek kutusuna, ufak bir kabın içine tuz koymayı ihmal etmeyin.

Pratik Mutfak Bilgileri


Buzdolabındaki Kötü Kokular
Buzdolabındaki yiyecekler zamanla hoş olmayan kokular yaratabilirler. Bunu kontrol etmek için, buzdolabınızın içine vanilyaya batırdığınız pamuk koyarsanız, hem kötü kokuyu önlemiş, hem de yiyeceklerinize zarar verebilecek kokuları yok etmiş olursunuz.

Kebap Eti
Kebap yapmak üzere aldığınız etin lezzetli pişmesini istiyorsanız, doğradıktan sonra üzerine pişmiş süt dökün. Bir süre beklettikten sonra da yemeğinizi yapın.

Elma Sirkesi
Soyulmuş elma kabuklarını atmayın. Bir kavanoza koyun. Üzerini kapatacak kadar, kaynatıp soğuttuğunuz suyu ilave edin. 2 tatlı kaşığı toz şeker koyun. Ağzını kapattıktan sonra ılık bir yerde bir süre bekletin. Sirkeniz olunca süzerek kullanın. Bu sirke midenize zarar vermez.

Mutluluk Otları
Mutluluk otları denilen papatya, nane, ıhlamur ve portakal çiçeklerinin hepsini iyice kaynatıp çay gibi akşamları içerseniz hem çok rahat uyursunuz, hem garanti sabahları zinde kalkarsınız, hem de vücudun su ihtiyacını en iyi şekilde karşılarsınız.

Peynirli Patlıcan
Acı suyu çıkmış 2 patlıcanı ortasından bölüp enine 3 dilim kesin. Her dilim arasına ince kaşar peyniri sıkıştırın. Yumurtaya bulayıp kızartın. Çok lezzetli ve kolay hazırlanan bir yemek yapmış olursunuz.

Yumuşamayan Fasulyeler
Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine bir kahve kaşığı rakı veya yarım kahve kaşığı karbonat koyun.

Bayat Kurabiyeler
Bayatlayan ekmek ve kurabiyelerinizi bir kese kağıdına koyun. Kese kağıdını üzerine su serptikten sonra öylece fırına verin. 10-15 dakika sonra taptaze olduklarını göreceksiniz.

Pasta Pişirirken
Fırında pasta ve kek yaparken daha iyi fişmelerini istiyorsanız pişirirken fırana bir kap içinde su koyun.

Yemekte Ölçü
Yemek pişirirken ölçü ayarlamakta hepimiz güçlük çekeriz. İşte size basit bir ölçü tarifi: 1 çorba kaşığı 25 gr. şeker, 20 gr. un, 15 gr. tuz ve 15 gr. su alır.

Bal Saf mı?
Balın saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir.

Ocaktaki Pas Lekesi
Ocaktaki pas lekeleri için ikiye bölünmüş soğan birebirdir.

Makarna Sosu
Makarna için hazırladığınız kıymalı sosun daha lezzetli olmasını istiyorsanız, sosun içine biraz beyaz şarap ekleyin.

Omlet Meraklıları İçin
Yumurtayı kırıp çırptıktan sonra, içine diğer malzemelerle birlikte yarım bardak da şarap koyun. Şarap ömlete hoş bir koku ve lezzet verir.

Böbrek Pişirirken
Böbreği pişirmeden önce birkaç saat tuzlu ve sirkeli suda bırakın. O kendine özgü kokusu böylece gider.

Lahana Salatası
Lahana yapraklarını haşlayın, soğumaya bırakın. Zeytinyağı, limon, tuz ve baharatla hazırlayacağınız bir sosu yaprakların üzerinde gezdirin. Salatayı zeytin ve maydonozla süsleyin.

Çikolata Likörü
100 gr. parçalanmış çikolata ile 100 gr. suyu bir tencereye koyun ve hafif karıştırın. Karıştırırken çikolatalar iyice eriyene kadar tahta bir kaşıkla ezin. İçine 400 gr. şeker ekleyin ve şeker eridikten sonra 200 gr. su katın. Bir dakika sonra 200 gr. su daha ekleyin. Soğumaya bırakın. Yarım gr. vanilya ve 200 gr. likör alkolü katıp iyice karıştırın, şişelere doldurun.

kaynak: Hurriyet.com.tr

Yemek Yaparken Aklinizda Bulunsun

Yemek Yaparken Aklinizda Bulunsun

  • Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

  • Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir İğne ile deliniz.

  • Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır.

  • Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

  • Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

  • Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

  • Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.

  • Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.

  • Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır.

  • Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.

  • Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu Tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.

  • Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız.

  • Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü alın, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla kapatın.

  • Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

  • Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir. O zaman rengi de güzel olacaktır.

  • Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz.

  • Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz.

  • Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın. Bir miktar pişirdikten sonra patatesleri çıkarın. Fazla tuzun gittiğini farkedeceksiniz. Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir.

  • Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür. Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız, yağın patlamasını önlemiş olursunuz.

  • Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz.

  • Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir. Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun. Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır.

  • Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz.

  • Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin. İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin. Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin. Etiniz daha yumuşak olacaktır.

  • Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.

  • Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.

  • Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun.

  • Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.

  • Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.

  • Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu. İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin. İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.

  • Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin.

  • Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.

  • Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin.

  • Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulamayı unutmayın.

  • Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin.

  • Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir tatlı kaşığı şeker atın.

  • Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun. Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur.

  • Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır. Birkaç tane buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz.

  • Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur.

  • Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur.

  • Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa haşlama suyu çok lezzetli olur.

  • Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur.

  • Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır.

  • Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun.

  • Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz.

11 Kasım 2007 Pazar

Mercimekli Borek

Bu videomuzda Mercimekli Borek yapilisini ogrenecegiz


Malzemeler

1 su bardagi haslanmis mercimek
3 adet yufka
1 cay bardagi siviyag
2 cay bardagi yogurt
1 adet iri kurusogan
1 yumurta
1 domates
tuz


Malzeme listesinden sonra artik Mercimekli Borek yapilisini ogrenmek icin videomuzu seyretmeye baslayabilirsiniz.

Iyi seyiler, afiyet olsun

Zeytinyagli Patlican Dolmasi

Bu videomuzda Zeytinyagli Patlican Dolmasi yapilisini ogrenecegiz


Malzemeler

1,5 kg patlican
1,5 su bardagi pirinc
1 su bardagi zeytinyagi
2 adet kuru sogan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dere otu
1 corba kasigi kuru nane
1/2 corba kasigi salca
1,5 corba kasigi kus uzumu
1,5 corba kasigi cam fistigi
1 tatli kasigi toz seker
1 tatli kasigi karabiber
1,5 tatli kasigi tuz
Uzeri icin Domates


Malzeme listesinden sonra artik Zeytinyagli Patlican Dolmasi yapilisini ogrenmek icin videomuzu seyretmeye baslayabilirsiniz.

Iyi seyiler, afiyet olsun

Karisik Pizza

Karisik pizza yapilisini ogrenmek icin asagidaki videomuzu seyretmeye baslayabilirsiniz.

Iyi seyiler, afiyet olsun

Kazan Dibi

Bu videomuzda kazan dibi tatlisinin yapilisini ogrenecegiz


Malzemeler

5 su bardagi sut
1 corba kasigi tereyagi
1 cay bardagi pirinc unu
1 cay bardagi bugday nisastasi
1 paket vanilya
1,5 su bardagi toz seker


Malzeme listesinden sonra artik kazan dibi tatlisinin yapilisini ogrenmek icin videomuzu seyretmeye baslayabilirsiniz.

Iyi seyiler, afiyet olsun

Poncik

Bu videomuzda poncik corek yapilisini ogrenecegiz

Malzemeler

1 su bardagi ilik su
1 paket maya
1 cay bardagi pudra sekeri
1 kahve fincani sivi yag
1 adet yumurta
1 kase marmelat
Un


Malzeme listesinden sonra artik poncik corek yapilisini ogrenmek icin videomuzu seyretmeye baslayabilirsiniz.

Iyi seyiler, afiyet olsun

Salsa Soslu Tavuk

Bu videomuzda salsa soslu tavuk yapilisini ogrenecegiz


Malzemeler

1 kg tavuk baget
1 corba kasigi soya sosu
3 corba kasigi zeytin yagi
Tuz, karabiber


Salsa sos icin gereken malzemeler

5 adet orta boy domates
1 adet kuru sogan
2 corba kasigi zeytin yagi
3 adet biber
2 dis sarimsak
1 tatli kasigi toz seker
Tuz, karabiber


Malzeme listesinden sonra artik salsa soslu tavuk yapilisini ogrenmek icin videomuzu seyretmeye baslayabilirsiniz.

Iyi seyiler, afiyet olsun

Hamsi Kusu

Bu videomuzda Karadeniz'in unlu yemeklerinden biri olan hamsi kuşunun yapilisini ogrenecegiz


Hamsi Kuşu icin gerekli malzemeler :

1 kg. iri hamsi
2 adet domates
2 adet dolma ya da sivri biber
2 adet yumurta
1 su bardagi misir unu
Kizartmak icin sivi yag
1/2 tatli kasigi karabiber
1/2 tatli kasigi kirmizi pul biber
1,5 tatli kasigi tuz


Malzeme listesinden sonra artik Hamsi Kusu yapilisini ogrenmek icin videomuzu seyretmeye baslayabilirsiniz.

Iyi seyiler, afiyet olsun


Telli Baba Tatlisi

Telli Baba Tatlimizi yapmamiz icin gerekenler:

Malzemeler:
1 adet yumurta
1 corba kasigi sirke
1/2 tereyagi
1,5 kahve fincani aycicek yagi
Elenmis un
1 paket kabartma tozu
1 su bardagi yogurtTuz

içi için
250 gr. tel kadayif
1 su bardagi ceviz
3 corba kasigi toz seker
1 tatli kasigi tarcin

Uzeri icin
1 su bardagi Badem ya da findik

Serbeti icin
3 su bardagi toz seker
2.5 su bardagi su
1/2 limon suyu

devamini videomuzdan seyredebilirsiniz.

Iyi seyiler, afiyet olsun



7 Kasım 2007 Çarşamba

Bebekler Icin Corbalar

Yoğurt Çorbası:

2 su bardağı suyu kaynatın. Su kaynayınca içine 1 çorba kaşığı bulgur ya da pirinç atın. Bu arada ayrı bir kapta 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 yumurta (eğer bebeğiniz 6 aydan küçükse yumurtasız hazırlayabilirsiniz) ve bir dolu tatlı kaşığı unu karıştırın. Bulgur piştikten sonra karışımın üzerine yavaş yavaş kaynar sudan ilave edin.Bu arada kesilmeyi önlemek için sürekli karıştırın. Sulandırdığınız karışımı tencereye boşaltıp kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan hemen sonra ateşten alın. Üzerine kuru nane ve 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ilave edin. Yaklaşık olarak 2 ya da 3 bebek porsiyonudur.

Sebze Püresi:

1 havuç, 1 orta boy patates, bir miktar kabak, bir çorba kaşığı bulgur düdüklü tencereye konur. Yarım bardak su ilave edilir. Yaklaşık 10 dakika pişirilir. Sebzelerin vitamin değerlerinin kaybolmaması için düdüklü tencerede pişirin. Pişen sebzeleri tel süzgeçten geçirin. Bebeğiniz katı gıdaya yeni başlıyor olsa bile belenderdan geçirmeyin. Bu şekilde bebeğiniz taneli gıdaya daha çabuk alışır.

Sebze püresini plastik bardaklara porsiyonlar halinde doldurup derin dondurucuda 6 hafta saklayabilirsiniz. Bebeğinize yedirmeden önce 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ilave ediniz. Tuz eklemeyin. Sebze püresini mevsim sebzelerinden hazırlayabilirsiniz. Kabak yerine taze fasulye, brokoli, domates gibi sebzeler koyabilirsiniz.

Yoğurtlu Sebze Çorbası:

Bebekler genelde yoğurt tadını çok severler. Onlara sebzeyi bu şekilde yedirebilirsiniz. 1 küçük boy patates, yarım kabak, 2-3 sap maydanoz veya ıspanak, 1 tatlı kaşığı pirinç düdüklü tencerede çok az su ile pişirilir. Ayrı bir yerde 1 kepçe yoğurt, 1 tatlı kaşığı un, yarım yumurta ( 6 aydan küçük bebek için yumurta ilave etmeyiniz) karıştırılır. Karışıma kaynar sebze suyu ilave edilerek karıştırılır. Sulandırılmış karışım diğer sebzelere eklenerek kaynatılır. Çorba koyulaşınca ateşten alınır. Üzerine istenirse kuru nane eklenir. 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ile servis edilir.

Pirinçli Mercimek Çorbası:

Bebeğiniz mercimek çorbasını sevmiyorsa bu çorbayla ona kurubaklagil yedirmiş olursunuz. Küçük bir tencereye 2.5 bardak su , 1 çorba kaşığı kırmızı veya sarı mercimek, 1 çorba kaşığı pirinç, 1 tatlı kaşığı yağ ilave ederek pişirin. Pişen çorbaya 1 çay kaşığı tuzot ilave edin.

Bebekler icin mama- yemek tarifleri


Sebze Corbasi - 1

İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır.3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir.

Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır.3 çay fincanı s, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir. Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir.Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır.



Sebze Corbasi - 2

İçindekiler :

  • 2-3 yaprak ıspanak
  • 1 küçük patates
  • 1/4 kabak
  • 1/4 havuç
  • 1 çay kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su

Yapılışı : Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır. Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır. Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir.Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir.




Sebze Corbasi - 3 (2 Porsiyon)

İçindekiler :

  • 1 küçük boy havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı : Sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır. 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir. Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir. 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir. Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir..Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..




Yogurtlu Sebze Corbasi (1 porsiyon):

İçindekiler :

  • 1 kepçe yoğurt (125cc)
  • 1 orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı buğday veya pirinç
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı : Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır.1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir.




Mercimek Corbasi - 1

İçindekiler

  • 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı sıvı yağ

Yapılışı: Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir.




Mercimek Corbasi - 2 (2 porsiyon)

İçindekiler

  • 2 yemek kaşığı mercimek
  • 1 boy havuç
  • 1 küçük boy patates
  • ¼ küçük dilim soğan
  • 1 çay bardağı su

Yapılışı: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.




Pirinc - Mercimek Corbasi

İçindekiler

  • 1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 1/2 yemek kaşığı pirinç
  • 1, 1/4 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı sıvı yağ

Yapılışı: Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir. Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir.




Tarhana Corbasi - 1 (2 porsiyon)

İçindekiler

  • Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
  • Buğday unu (2 yemek kaşığı)
  • Değişik sebzeler
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir.Ocaktan inmeye yakınaz zeytinyağı eklenir.




Tarhana Corbasi - 2

İçindekiler

  • 1 su bardağı su
  • 1/2 yemek kaşığı tarhana
  • 1 tatlı kaşığı yağ

Yapılışı: Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. Tarhana acısız olmalıdır.




Yayla Corbasi

İçindekiler

  • 3/4 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 çay kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı un

Yapılışı: Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir.




Sutlu Corba

İçindekiler

  • 1 çay bardağı süt (100 cc)
  • 1 yemek kaşığı silme pirinç
  • Domates suyu (50 cc)
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir.




Nohut ve Kuru Fasulye Ezmesi

İçindekiler

  • 2 yemek kaşığı nohut veya fasulye
  • 1 çay kaşığı yağ
  • 2 su bardağı su

Yapılışı: Nohut, fasulye ayıklanır, yıkanır ve 8-10 saat süreyle ıslatılır. Islatma suyu dökülür. Yumuşayan nohut ve fasulyenin kabukları soyulur. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen nohut, fasulye haşlama suyu içinde çatalla ezilir. Haşlama suyu dökülmez.




Etli Sebze Yemekleri (2 porsiyon)

İçindekiler

  • 30 gr. (1 köfte kadar) et
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu)
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 küçük soğan

Yapılışı: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir. Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir.




Izgara Kofte

İçindekiler

  • 30 gr. yağsız iki kere çekilmiş dana kıyma
  • çok az ekmek içi
  • çok az maydanoz

Yapılışı: Ekmek içi az ıslatılır maydanoz ve kıyma ile yoğrulur, ıslıtılmış fırında veya ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte yedirilebilir.




Yogurt

İçindekiler

  • 100 cc süt
  • 1 çay kaşığı yoğurt mayası

Yapılışı: Süt kaynatılır, 36-37 dereceye kadar (vücut ısısı) soğuması beklenir.1 çay kaşığı yoğurt (maya olarak) eklenir. Üstü örtülür, oda sıcaklığında kımıldatılmadan 3-4 saat bekletilir.




Muhallebi (4 ay-1 yaş arası)

İçindekiler

  • 100 cc su (1 çay bardağı)
  • 5 g pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
  • 3 ölçek formül mama

Yapılışı: Pirinç unu soğuk suda karıştırılarak pişirilir. Ocak söndürüldükten sonra 3 ölçek doktorunuzun önerdiği formül mama eklenir. Ilık kıvamda yedirilir.




Muhallebi (1 yaş ve üzeri)

İçindekiler

  • (1 porsiyon -100 cc) / 1 çay bardağı
  • 100 cc süt
  • 5 gr. pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
  • 5 gr. şeker (1 tatlı kaşığı)

Yapılışı: Soğuk süt temiz bir kaba konur. 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra şeker ilave edilir, ılık kıvamda bebeğe verilir.

Not: Kilolu bebeklerde şeker eklenmesi yapılmadan verilebilir. Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ konulabilir.